
Herní materiál:
•18 karet krajiny se základy věží. 
•30 dřevěných dílků věží
•1 zásobník na karty 

„Carcassonne Věž“ je rozšíření k základní hře Carcassonne  
a je možné je hrát pouze dohromady se základní hrou. Věž je 
možné kombinovat se všemi třemi předchozími rozšířeními. 

V platnosti zůstávají všechna pravidla základní verze!  
Pravidla, která přidává toto rozšíření, jsou vysvětlena dále. 
Otázky ohledně pravidel platných při kombinaci různých 
rozšíření najdete v závěru těchto pravidel.

Příprava hry:
Zamíchejte 18 nových karet krajiny s ostatními. Všechny karty pak můžete umístit 
lícem dolů do zásobníku. Všichni hráči dostanou stejný počet dílků věží.  

Přesný počet závisí na počtu hráčů:
2 hráči: 10 dílků 3 hráči: 9 dílků
4 hráči: 7 dílků  5 hráčů: 6 dílků
6 hráčů: 5 dílků (pouze s prvním rozšířením Carcassonne - Hostince a katedrály)

Průběh hry
Stejně jako v základní hře si hráč, který je na tahu, vylosuje jednu kartu krajiny a 
přiloží ji k ostatním  již dříve položeným. Stejná pravidla beze změn platí i pro nové 
karty krajiny. Poté, co hráč přiloží kartu do krajiny, má 4 možnosti:

•  Hráč může použít veškeré možnosti popsané v pravidlech základní verze či  
předchozích rozšíření, tedy především umístit svoji figurku na kartu krajiny, 
kterou právě přiložil.

Nebo může využít jednu ze tří nových možností:
•  Umístit jeden ze svých dílků věže na kteroukoli kartu krajiny se základy věže.
•  Umístit jeden ze svých dílků věže na kteroukoli již rozestavěnou věž.
•  Umístit jednu svoji figurku na kteroukoli věž a tím zabránit další stavbě této 

věže.

Umístění dílku věže a uvěznění figurky
Kdykoliv hráč umístí dílek věže, okamžitě může uvěznit jednu figurku kteréhokoliv z 
ostatních hráčů (ještě dříve, než se na konci kola počítají body). Která figurka může 
být uvězněna závisí na výšce právě stavěné věže. Uvězněnou figurku soupeře si hráč 
vezme k sobě.

Když je postaveno první patro věže, hráč může 
uvěznit figurku z karty, na které je věž, nebo 
z jedné ze čtyř sousedních karet.

Hráč, který postaví druhé patro věže, 
může uvěznit figurku z jednoho z 
devíti možných polí.

S každým patrem navíc mohou kráči 
přibýt čtyři dalsí možnosti ve čtyřech 
směrech. Tyto možnosti nemohou 
přesahovat mezery v krajině.  
Výška věží není nijak omezena.

Červený hráč umístí dílek věže a uvězní 
modrou figurku na kartě číslo 4.

Červený hráč umístí 
druhé patro věže. Nyní si 
může vybrat, zda uvězní 

zelenou figurku na kartě 
číslo 1, modrou 
figurku na kartě 
číslo 6 nebo žlutou 
figurku na kartě 
číslo 9.



Umístění figurky na vrchol věže
Hráč může umístit jednu ze svých figurek na vrchol některé z 
věží. Od této chvíle je tato věž zablokovaná a není možné ji 
dále stavět. Figurka zůstává na věži až do konce hry. Tento tah 
má smysl ve chvíli, kdy si hráč potřebuje ochránit některou další 
figurku, která je pro něj v tu chvíli cenná.

Vězňové
Kdykoli mají dva hráči navzájem uvězněny  
své figurky, okamžitě si je navzájem vymění.  
Figurky se vrátí zpět do zásob hráčů. 

Navíc si ve svém tahu hráč může vybrat, jestli si od některého z ostatních hráčů 
svoji uvězněnou figurku vykoupí. Cena za jednu figurku jsou 3 vítězné body. 
Hráč, který figurku vykupuje, se posune na počítadle bodů o tři body zpět. Hráč, od 
kterého je figurka vykupována se naopak na počítadle posune o tři body kupředu. 
Tato vykoupená figurka může být ihned v tomto kole umístěna do krajiny.

Nové karty krajiny
Na kartě s mostem cesta nekončí, pokračuje přes město 
dále.

Otázky a odpovědi:
1. Jak přesně je rozdělená karta, na které se cesta dotýká města? 
   Na kartě, kde se cesta dotýká města cesta také pokračuje, ale louka je rozdělena na 
dvě části.

2. Mohou být uvězněni prasátko či stavitel? 
   Ano, počítají se také jako figurky.

3. Platí se za velkou figurku dvojnásobné výkupné? 
   Ne, počítá se jako jedna obyčejná figurka. Jak pro platbu výkupného, tak při 
výměně figurek.

4. Je možné přesunout vílu v kole, kdy umisťuji díl věže? 
   Ne, obojí jsou alternativy umístění figurky. Jelikož může být umístěna vždy jen 
jedna figurka, je možné zvolit jen jednu z těchto alternativ.

5. Je možné přesunout vílu na pole, na kterém je pouze figurka postavená na věži? 
   Ano, je to možné.

6. Může drak vrátit zpět do zásoby figurku na věži? 
   Drak létá, takže ano.

7. Pokud jsou na jedné kartě krajiny dvě figurky, vrátí je drak zpět do zásoby obě? 
   Ano.

8. Mohou být uvězněny figurky na věžích? 
   Ano.

9. Kdy přesně v rámci tahu hráče se provádí vykoupení  uvězněné figurky? 
   Provádí se jedenkrát za tah. Kdykoli v průběhu tahu hráče. Je možné provést pouze 
jednou i v rámci dvojitého tahu způsobeného stavitelem.

10. Pokud přiložím kartu s drakem a zároveň umisťuji dílek věže, v jakém pořadí 
probíhá uvěznění figurky a pohyb draka? 
   Nejdříve je uvězněna figurka, až poté nastává pohyb draka.

11. Mohou být stavitelé či prasátka umístěni na věže? 
   Ano, mohou.

12. Může být figurka na věži ve městě vrácena zpět do zásoby princeznou? 
   Ne, město a věž se počítají jako různé regiony.
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Pokud máte jakékoliv dotazy nebo připomínky,  
velmi rádi Vám odpovíme. 

Více informací o hře i jiných stejně kvalitních hrách  
najdete na www.hrajeme.cz.

REKLAMACE: V ojedinělých případech se stane,  
že ve hře chybí některá část herního materiálu.  

V takovém případě se nemusíte se hrou vracet do prodejny,  
ale můžete se obrátit přímo na nás.  
Napište mail na info@mindok.cz  
nebo zavolejte na 272 656 610,  

my vám chybějící herní materiál ihned pošleme.
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