
Krajina v okolí města Carcassonne se dále rozvíjí. Cesty se prodlužují a přes 
komplikovaná místa v krajině se klenou mosty. Po cestách ze vzdálených zemí 

přicházejí obchodníci, kteří v krajině rozkládají bazary se vzácným zbožím. 
V okolí cest navíc vyrůstají hrady, které dohlíží na bezpečnost všech pocestných. 

V platnosti zůstávají veškerá pravidla základní hry Carcassonne. Všechna nová pra-
vidla jsou vysvětlena v následujícím textu.

Herní materiál
•12 dřevěných mostů
•12 nových kartiček krajiny označených symbolem    •12 žetonů hradů 

Příprava hry
12 nových kartiček krajiny zamíchejte mezi kartičky základní hry. Pravidla, která se 
uplatní při jejich umístění do krajiny, jsou popsána dále. 
 Každý hráč dostane mosty a hrady:
Hrají-li 2 – 4 hráči, dostane každý 3 mosty a 3 hrady.
Hraje-li 5 – 6 hráčů, dostane každý 2 mosty a 2 hrady.

Bazar (8 kartiček)
Když některý hráč vytáhne kartičku s bazarem, nejdříve běžným 
způsobem provede svůj tah. Poté vstupuje do hry efekt bazaru – proběhne 
dražba o kartičky krajiny.

Hráč, který je právě na tahu, vybere náhodně právě tolik kartiček krajiny, kolik hraje 
hráčů a vyloží je lícem nahoru vedle krajiny. Hráč, který je další na tahu, si jako první 
vybere jednu z vyložených kartiček a nabídne za ni určitý počet vítězných bodů (může 
nabídnout i 0). Po směru hry mají všichni hráči jednu možnost nabídnout vyšší počet 
bodů, nebo pasovat.

Ve chvíli, kdy všichni hráči něco nabídnou nebo pasují, musí se hráč, který kartičku 
vybral, rozhodnout:
•  Buď kartičku od hráče, který dal nejvyšší nabídku, koupí – dá mu za ni tolik 

vítězných bodů, kolik tento hráč nabídl. NEBO
•  Kartičku hráči, který dal nejvyšší nabídku, prodá – vezme si od něj tolik vítězných 

bodů, kolik tento hráč nabídl. 

O tyto vítězné body posuňte figurky na počítadle bodů. Vždy jednu dopředu a druhou 
o stejný počet bodů zpátky. Pokud nikdo nenabídl více bodů, než hráč, který kartu vybral, 
pouze tento hráč si odečte body.
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Mosty a hrady



Mosty
Ve svém tahu může hráč kromě přiložení kartičky do krajiny 
a umístění jedné figurky navíc postavit 1 most. Most prodlužuje 
cestu přes kartičku, na které je louka nebo město, jako by přes tuto 
kartičku vedla rovná cesta.

Při stavbě mostů musejí být dodržena následující pravidla:
•  Most musí být postaven na právě umístěné kartičce, nebo na některé z kartiček, které 

s tou právě umístěnou přímo sousedí jednou svojí stranou.
•  Oba pilíře mostu musejí stát na louce. Ani jeden z nich nesmí stát na cestě, na 

městě, řece atd.  (případně ani na řece, pokud s ní hrajete).

Hráč tedy může přiložit kartičku do krajiny tak, že cesta končí na louce, pokud ihned 
přes louku postaví most. I na kartičku s mostem může být umístěna figurka. Figurka 
může být umístěna i na mostě (tedy na cestě). Více mostů může být umístěno za 
sebou. Most nerozděluje louku ani město pod mostem.

Příklad hry 3 hráčů: 
Červený vytáhne kartičku s bazarem a umístí ji do krajiny. Na ni umístí svoji figurku (pouze pro 
přehlednost, na konci dražby si ji opět vezme zpět) a odkryje 3 kartičky krajiny. 

•  Modrý je další na řadě. Vybere jednu z kartiček a nabídne za ni 2 body. Zelený pasuje, 
červený nabídne 3 body. Modrý si teď může vybrat. Jelikož chce kartu pro sebe, zaplatí 
červenému (hráči, který nabídl nejvíce) 3 body (výše nejvyšší nabídky). Na počítadle bodů si 
modrý 3 body odečte a červený 3 body přičte.

• Další na řadě je  zelený. Vybere kartičku a nabídne 2 body. Červený nabídne 3 body. Zelený 
kartu červenému za 3 body prodá. 
• Nyní je opět na řadě zelený (ještě nezískal žádnou kartičku) a vezme si poslední zbývající 
kartičku zdarma.

Počínaje modrým provedou nyní všichni hráči po směru hry své tahy a umístí vydražené kartičky.
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Teď je na řadě další hráč po směru hry, který prozatím nezískal žádnou kartičku (stejný 
hráč nevybírá dvakrát po sobě). Vybere jednu ze zbývajících kartiček, nabídne za ni vítězné 
body. O tuto i další kartičky proběhne dražba stejným způsobem jako o tu první. Hráči, 
kteří už nějakou kartičku získali, se již do dalších dražeb nemohou zapojit. Poslední 
hráč si poslední kartičku vždy vezme zdarma. Na začátku hry je možné, že se v průběhu 
dražby někteří hráči dostanou do záporných počtů bodů. Poté co dražba skončí, umístí 
všichni hráči, počínaje hráčem, který jako první vybíral kartičku do dražby, své kartičky do 
krajiny a provedou běžným způsobem své tahy.

Žádná řetězová reakce: Pokud je pomocí bazaru vyložena další kartička s bazarem, 
nezpůsobí tato kartička další kolo dražby. Tuto kartičku pouze běžným způsobem 
umístěte do krajiny - nezačínejte další dražbu.

Varianta bez dražby: Hráč, který je právě na tahu, vybere náhodně právě tolik 
kartiček krajiny, kolik hraje hráčů a vyloží je lícem nahoru vedle krajiny. Hráč, který 
je další na tahu, si jako první vybere jednu z vyložených kartiček a umístí ji do krajiny 
stejně jako při běžném tahu. Totéž poté učiní všichni ostatní hráči po směru hry.



Hrady 
Když je uzavřeno malé město složené pouze ze 
dvou kartiček (POZOR: Při hře s tímto rozšířením 
dostanete za takové město 4 body místo 2.), může 
se jeho majitel rozhodnout, zda si město běžným 

způsobem vyhodnotí (dostane 4 body) nebo na jeho místě postaví 
hrad. Pokud chce stavět hrad, vezme jeden žeton hradu ze svojí 
zásoby, umístí jej na město a na něj umístí figurku, která před tím 
stála na městě.
Za stavbu hradu nedostane hráč žádné body – hrad prozatím není 
dokončen. Dostane ale body ve chvíli, kdy je uzavřena první oblast 
(město, cesta, klášter nebo jiný hrad) v okolí hradu. Až teprve od té 
chvíle je hrad považován za dokončený.  Jako okolí hradu označujeme 6 kartiček – 
2 kartičky, na kterých hrad stojí plus dvě kartičky „vlevo“ a dvě kartičky „vpravo“. Majitel 
hradu dostane body za první uzavřené město, cestu, nebo klášter, které se nacházejí alespoň 
na jedné kartičce okolí hradu.
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Most na kartičce souse-
dící s tou právě 
přiloženou:

Červený umístí kartičku tak, že 
cesta končí na louce a prodlouží 
cestu mostem přes město.

Mosty mohou být postaveny i za sebou 
a také přes neobsazené i obsazené kláštery.
Mosty zůstávají v krajině až do konce hry.

Stavba mostu tímto způsobem není dovolena, 
jelikož jeden z pilířů by musel stát na cestě.

Svojí kartičkou 
červený uzavře 
město a postaví na 
něm hrad.

Most na právě přiložené 
kartičce: 
Červený rozšíří město. Tím 
způsobí, že cesta vlevo 

nahoře končí na louce. Přes 
město postaví most, po kterém 
cesta pokračuje dále. V příštím tahu 

modrý dokončí 
cestu a dostane 

za ni 3 body (most se počítá za 1 bod, stejně 
jako běžný dílek cesty).

Kartičky na místech 1 – 6 jsou v okolí červeného hradu. Červený 
může získat body za jednu z těchto oblastí (za první z nich, která bude 
dokončena):
 • Klášter na kartičce 1 • Cesta na kartičce 1
 • Město nahoře na kartičce 3 • Město vpravo na kartičce 6
(Město na kartičkách 3 a 6 bylo vyhodnoceno ještě před 
postavením hradu, nemůže tedy majiteli hradu přinést 
žádné body.)
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Příklady:
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Ve chvíli, kdy je dokončena první oblast (klášter, město, cesta, nebo jiný hrad) v okolí hradu, 
je hrad dokončen. V tu chvíli dostane majitel hradu právě tolik bodů, kolik dostal majitel právě 
dokončené oblasti. 
Pro hrady platí následující pravidla:
•  Klášter patří do okolí hradu, pouze pokud se přímo sám klášter nachází na některé z kartiček 

okolí (zde na kartičce 1). Nestačí, pokud se v okolí hradu nachází pouze některá z kartiček 
sousedících s klášterem. 

•  Majitel hradu dostane body vždy za první dokončenou stavbu v okolí. Nemůže se rozhodnout, 
že figurku nechá na hradě a počká na další dokončenou oblast. 

•  Není důležité, aby za dokončenou oblast některý hráč dostal body. Majitel hradu dostane body 
i za uzavřenou oblast, ve které nebyla žádná figurka – žádný hráč za ni nedostal body.

•  Pokud je stejným tahem uzavřeno více oblastí v okolí hradu, může si majitel hradu vybrat, 
za kterou z nich dostane body. Vždy dostane body pouze za jednu oblast. 

•  Hrad není dokončen, dokud není v jeho okolí dokončena některá oblast. Tudíž můžou stát 
vedle sebe dva obsazené - nedokončené hrady.  Když je první hrad dokončen (jeho majitel 
získá body za oblast ve svém okolí), získá tytéž body i majitel dalšího hradu, v jehož okolí byl 
dokončen první hrad. 

•  Za hrad, na kterém na konci hry ještě stojí figurka, nedostane jeho majitel žádné body. Za 
nedokončený hrad nedostane majitel louky žádné body.

•  Při stavbě hradu není důležité, jestli při dokončení malého města stála figurka na jeho první 
polovině, nebo jestli ji hráč umístil až ve chvíli dokončení města. 

Na konci hry při vyhodnocení luk dostane majitel louky za každý dokončený hrad na louce 
4 body (místo 3 za město), nebo 5 bodů, pokud má na louce prasátko z rozšíření Kupci 
a stavitelé, nebo 5 bodů pomocí statku z rozšíření Opatství a starosta. 
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Příklad vyhodnocení hradu: 
Modrý dokončil město a získal za něj 
20 bodů. Protože se část města nachází 

v okolí červeného hradu (na 
kartičce 6) a město je první ob-
last, která je v okolí hradu 
dokončena, dostane červený 
také 20 bodů. Obě figurky se 

vrátí hráčům zpět do zásoby.

Pokud máte jakékoliv dotazy nebo připomínky, velmi 
rádi Vám odpovíme.

Více informací o hře i jiných stejně kvalitních hrách 
najdete na www.hrajeme.cz.
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